• Hier komt de eerste regel tekst ... (vul hier aan)
  • In gesprek met……. de vertrouwenspersonen

    In gesprek met……. de vertrouwenspersonen

    Door Roel Hengeveld

    Voetbalvereniging ZZC´20 heeft sinds het begin van het jaar 2024 drie vertrouwenspersonen. Marian Ooijman en Alice Bloemendal mogen we als nieuwe vertrouwenspersonen verwelkomen bij de club. Marniek Hebbink blijft op haar post en Joop Groot Roessink neemt afscheid als vertrouwenspersoon. Tijd voor een nadere introductie van en toelichting over de rol van vertrouwenspersoon bij ZZC’20...

    Joop Groot Roessink heeft besloten om na een periode van ruim tien jaar te stoppen met zijn functie als vertrouwenspersoon van ZZC’20, waarvan vele jaren bij Zsv Zelos. Het was in zijn beginjaren nog geen vanzelfsprekendheid dat een vereniging een vertrouwenspersoon had, maar de leden van Zsv Zelos konden toen al terecht bij Joop voor een gesprek.

    Door de groei van het aantal meisjes en dames destijds bij Zsv Zelos en het feit dat Marniek Hebbink het belangrijk vond dat hiervoor ook een vrouw als vertrouwenspersoon kwam, besloot zij om deze functie op zich te nemen.

    Marniek: Als geboren en getogen Zelhemse ging ik voetballen bij Zsv Zelos en later ging ik de studie maatschappelijk werk en dienstverlening volgen. Toen ik mij bevond in de afrondende fase van deze studie was 25% van het ledenaantal van Zelos al vrouwelijk. Dat maakte het voor mij belangrijk dat er naast Joop ook een vrouwelijk vertrouwenspersoon zou komen. Deze functie besloot ik zelf te gaan bekleden omdat het goed past bij waar ik voldoening uithaal en ook bij mijn dagelijkse werkzaamheden als Jeugd- en Gezinswerker bij Buurtplein.

    Marian en Alice, hoe is het zo gekomen dat jullie nu vertrouwenspersoon zijn bij de vereniging?

    Marian: ik kwam Yvonne (Regelink) tegen bij een scholingsdag voor vertrouwenspersonen van het NOC*NSF waar wij allebei aan deelnamen. Wij kenden elkaar nog van vroeger van de ponyclub en raakten weer aan de praat. Zo kwam Yvonne te weten dat ik al vertrouwenspersoon ben bij Stichting Buddy to Buddy Bronckhorst. Later kwam ik haar wederom tegen en vroeg zij of ik als vertrouwenspersoon aan de slag wilde gaan bij ZZC’20, omdat Joop zou gaan stoppen.

    Samen met mijn gezin woon ik in Zelhem. Ik ben jurist en werk als zelfstandig adviseur. Zelf heb ik nooit gevoetbald noch enige betrokkenheid gehad bij ZZC’20. Mijn gezin is actief bij de waterpolo en ik mag graag naar hun wedstrijden kijken. Zelf ben ik momenteel niet actief bij een sportclub/vereniging.

    Alice: Met Marniek raakte ik in gesprek over de rol van vertrouwenspersoon. Zij is net als ik Jeugd- en Gezinswerker bij Buurtplein. Er werd nog iemand gezocht en toen zeiden we later tegen elkaar “dat we niet eerder aan elkaar gedacht hebben”! Van het een kwam het ander en zo zit ik hier. Het prettige is dat wij allemaal op onze eigen manier verbondenheid hebben met de vereniging.

    Ik ging vroeger veel met mijn vader bij VV Zelhem voetbal kijken en nu kijk ik bij ZZC’20 naar mijn zoon die voetbalt. Elke zaterdag ben ik hier wel te vinden als trouwe supporter, waarbij ik updates over de score via Whatsapp geef. Ook draai ik af en toe een kantinedienst. Zodoende blijf ik op de hoogte van wat er speelt bij de club en proef ik de sfeer.

    Marniek: Vroeger zat ik nog op voetbal, maar tegenwoordig ben ik niet zo veel meer bij de club te vinden door een verhuizing en kinderen. Zo is eenieder op zijn eigen manier betrokken, dat is goed en het versterkt elkaar.

    Jullie zijn nu met zijn drieën en voorheen met zijn tweeën. Betekent dit dat er meer meldingen zijn dan voorheen?

    Alice: We zijn nu met zijn drieën zodat er altijd iemand beschikbaar is en je er niet alleen voor staat tijdens bijvoorbeeld vakanties of bij langdurige afwezigheid. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd iemand hebt om mee te kunnen overleggen bij zowel kleine als grote situaties. Door met meerdere vertrouwenspersonen te zijn is dat beter realiseerbaar.

    Marniek: Ja, het hebben van ruggespraak is belangrijk, naast de goede bereikbaarheid en de zorgvuldigheid bij meldingen. Elke melding bespreken we ook weer na om te leren en te onderzoeken of er nog aanpassingen nodig zijn.

    Marian: ZZC’20 is een club met ongeveer 1000 leden, er is hier dus veel groepsdynamiek. Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt en plezier heeft bij de club. Bij de opleidingsdag van NOC*NSF kwam aan bod dat een groot deel van de meldingen van grensoverschrijdend gedrag veroorzaakt wordt door spelers onderling. Eenieder heeft een eigen interpretatie en beleving van ongewenst gedrag. Wanneer is iets nog een geintje en wanneer wordt het bijvoorbeeld pesten, vernederen of discrimineren? Voel je vrij om hierover met ons in gesprek te gaan. Wij bieden in de eerste plaats een luisterend oor. Voor een melder (van grensoverschrijdend gedrag) is het belangrijk om te weten dat wij een meldingsplicht hebben. Dat betekent dat het bestuur over een melding wordt geïnformeerd. Dit is belangrijk voor het bestuur zodat zij weten dat er iets speelt binnen de club. Echter, de melder bepaalt wat er over haar/zijn situatie aan het bestuur wordt doorgegeven. Dat kan bijvoorbeeld met naam en een volledige omschrijving van de situatie, maar ook anoniem met een vage situatieschets zodat het niet herleidbaar is.

    Contact opnemen met een vertrouwenspersoon is niet de makkelijkste stap, laat staan dat je een onbekend iemand gaat benaderen. Hoe gaan jullie daarmee om?

    Alice: Op de website van ZZC’20 staan de vertrouwenspersonen onder het kopje Vereniging. Wanneer je hier kijkt vind je onze contactgegevens terug. We zijn per email bereikbaar, waarna wij via de mail of telefonisch contact met de desbetreffende persoon opnemen. Het kan ook zo zijn dat we afspreken op locatie om verder te praten, afhankelijk van wat wenselijk is.

    Marniek: Daarnaast zijn wij voornemens om, waar het kan, ons gezicht bij bijeenkomsten te laten zien. Denk aan de algemene ledenvergadering of bijvoorbeeld dat we een onderwerp aanhalen in de digitale nieuwsbrief van ZZC’20. Het moet laagdrempelig zijn om ons te benaderen.

    Wanneer stap je nou naar een vertrouwenspersoon toe, wanneer kan iemand besluiten om contact met jullie op te nemen?

    Marian: Dat heeft veel met de beleving te maken van de melder. Hoe ervaart de melder een situatie, wat is de context en wat zijn de gevoelens van de melder? Iedereen kan een situatie anders ervaren want iedereen is uniek. Dat geeft de vereniging natuurlijk ook veel kleur.

    Mensen denken vaak dat als ze naar een vertrouwenspersoon gaan “dan moet er wel iets aan de hand zijn.” Maar onze rol is meer dan dat. Stel dat jij als trainer, leider of ouder twijfelt over een situatie, dan kan je ons ook benaderen om hierover te overleggen.

    Alice: Daarom is het toelichten van situaties ook zo goed; op die manier kan je mensen bewuster maken van het eigen handelen en hoe dat op anderen kan overkomen.